Search
Search
Žabice od papira

Žabice od papira

Zamislite svet pun maštovitih stvorenja koja nastaju iz jednostavnog kvadrata papira. Popularno tehnika savijanja papira se naziva origami. Kada smo mi bili mali igrali smo igru “Žabice” od papira,  sada možemo upoznati današnju decu s tim igrom. Sa svojom jednostavnošću i mogućnošću da se stvori bezbroj različitih oblika, ova igra ne samo što zabavlja, već podstiče i kreativnost i fine motoričke veštine kod mališana a potrebno nam je samo parče papira kvadratnog oblika.

Osim sto je ova igra zabna ona utiče na dečiji razvoj tako što:

 1. Razvija fine motoričke veštine: Pravljenje Żabice zahteva preciznost i kontrolu pokreta prstiju, što je izuzetno važno za razvoj fine motorike kod dece.
 2. Podstiče kreativnost: Dok prave Żabice od papira, deca mogu eksperimentisati sa različitim oblicima i dizajnima, podstičući tako svoju kreativnost i imaginaciju.
 3. Razvija koncentraciju: Da bi uspešno napravili Żabice od papira, deca moraju da se fokusiraju na svaki korak procesa, što može pomoći u razvijanju veštine koncentracije.
 4. Povećava samopouzdanje: Kada deca uspešno naprave Żabicu, osećaju ponos i zadovoljstvo svojim dostignućem, što može doprineti razvoju njihovog samopouzdanja.
 5. Podstiče igru i socijalizaciju: Žabice se mogu praviti i koristiti zajedno sa drugom decom, što podstiče igru i socijalizaciju.

Žabice od papira – kako se prave ?

 

 1. Počinje se sa kvadratnim papirom koji deca postavljaju ispred sebe
 2. Nakon toga sve četiri ivice kvarata se saviju prema sredini, tako da se dobije mali kvadrat
 3. Zatim  se okrene papir naopako, tako da bude sada sa gornje strane
 4. Ponovo se presavijaju sve četiri ivice kvadrata prema sredini
 5. Sledeći korak je da presavijete kvadrat na pola, ali ovaj put tako da se dobije pravougaonik
 6. Nakon toga, prste umetnete u donje otvore, odnosno uglove pravougaonika, i pažljivo razvučete oblik koji će postati Žabica

ZABICA-OD-PAPIRA

Kada ste to uradili, možete početi da igrate sa Żabicom, pokrećući je i pokušavajući da uhvatite različite predmete. Na spoljašnjem gornjem delu žabice na 4 polja mogu se upisati brojevi ili neki simbole koje želimo. Sa unutrašnje strane možemo napisati neke odgovore kao sto su npr: da, ne, možda, trebalo bi, verovatno, nikako. Igra se igra tako sto jedno dete postavlja neko maštovito pitanje: Da li ću postati astronaut? Kada dete postavi pitanje kaže dva broja, prvi broj označava koliko puta će drugar brojati sa žabicom a drugi bro je od 1-4 i označava polje.

Varijacije mogu biti različite, od imaginarnih mesta, preko superheroja i izmišljenih likova, trebate samo da uključite maštu.

 

Društvene mreže

Materijal za vaspitače

Budite u toku

Uvek budite obavešteni o novoj objavi!

Pretplatite se na naše novosti i dobijajte mail kad god objavimo nesto novo.

Unesite vašu email adresu

Kategorije

Shopping Cart