Search
Search

Ledene ruke

Ledene ruke – aktivnost iz upoznavanja okoline

 

Jedna od najboljih lakih naučnih aktivnosti za malu decu i predškolce je topljenje smrznutih “ledenih ruku” sa solju. Pripremite šarene ledene ruke unapred, zamrzavajući ih tokom noći, a zatim pustite decu da učestvuju u ovoj divnoj hemijskoj aktivnosti, idealnoj za predškolski uzrast. Bez obzira da li se ova aktivnost izvodi unutar ili vani, to će biti savršen način da zabavite decu tokom cele godine.

Ako nikada niste pokušali aktivnost sa solju i ledom sa svojom decom, morate to da isprobate! Deca će biti oduševljena kada vide kako sol topi led. Mi ovo radimo najmanje jednom godišnje i deca uvek budu zainteresovana sve dok se poslednji komadići leda ne otope ili ne pretvore u kašu. Osim što je zabavna i uzbudljiva, ova aktivnost sa solju i ledom predstavlja i sjajnu lekciju iz upoznavanja okoline koja će fascinirati decu svih uzrasta.

Želite da objasnite svojoj deci nauku koja se krije iza aktivnosti topljenja leda sa solju? Recite im da sol zapravo ne topli led, već jednostavno snižava tačku smrzavanja vode. Ovo dovodi do topljenja leda, a voda koja nastaje se meša sa solju i stvara slanu vodu u kojoj se led topi još brže.

Šta je sve potrebno za ovu aktivnost sa decom?

 

  • lateks rukavice
  • voda
  • boje za hranu
  • gumice
  • plitki pleh za pečenje

Proces…

 

  1. Napunite lateks rukavicu vodom, ostavljajući nekoliko centimetara na vrhu kako biste mogli da je zatvorite kasnije.
  2. Dodajte kap ili dve boje za hranu i protresite rukavicu kako bi se boja ravnomerno rasporedila.
  3. Čvrsto zavijte rukavicu nekoliko puta i pričvrstite je gumicom.
  4. Postavite rukavicu u tepsiju, ili pleh kako ne bi voda iscurela iz rukavice.
  5. Stavite posudu u zamrzivač preko noći.

Kada uklanjate rukavicu, provucite ruku unutar rukavice pod hladnom vodom i nežno skinite rukavicu, vodeći računa o prstima. Ako je neophodno, možete dodati malo vode u rukavicu, ali pripazite da ne otopite smrznute prste. Kada deca otkriju šarene smrznute ruke, mogu biti malo zbunjena i neće znati šta da rade sa njima.

Nakon što smo izvadili zaleđene ruke iz rukavica i posatvili na tepsiju deci se prosledi kuhinjska so, pospipanjem soli po ledenim rukama ubrzava se proces topljenja.

Kako se led topio, slana voda se skupljala deca postaju fascinarana ovim procesom.

Ova aktivnost se takođe može igrati i u radnoj sobi ali da prethodno u rukavicu ili nešto drugo postavimo neki predmet i damo zadatak deci da što pre otope led i dođu do predmeta. 

Društvene mreže

Materijal za vaspitače

Budite u toku

Uvek budite obavešteni o novoj objavi!

Pretplatite se na naše novosti i dobijajte mail kad god objavimo nesto novo.

Unesite vašu email adresu

Kategorije

Shopping Cart